Meeste winterbanden scoren een voldoende in ADAC-test

De meeste winterbanden zijn van voldoende kwaliteit. Dat concluderen de ADAC en zusterorganisatie ANWB na een praktijktest. Bij winterbanden voor kleine auto’s (bandenmaat 175/65 R14) krijgen Continental en Dunlop het predicaat ‘goed’. Continental, Dunlop én Goodyear presteren ‘goed’ bij de banden voor compacte middenklassers (maat 205/55 R 16).

De bandenmaat 205/55 R 16 is één van de meest verkochte bandenmaten en zit onder auto’s als de Audi A3, Ford Focus, Mercedes A-klasse, Peugeot 2008 en de Volkswagen Golf. Van de onderzochte banden haalden drie banden vier sterren. Dit zijn de Continental WinterContact TS860, Goodyear UltraGrip 9 en Dunlop Winter Sport 5. Daarnaast haalden elf banden drie sterren en scoorden hiermee een voldoende. Een band haalde slechts één ster en wordt door de testers afgeraden: de Laufenn I FIT LW31.

In de maat 175/65 R 14 T bereikten twee banden een score van vier sterren; Continental WinterContact TS860 en Dunlop Winter Response 2. Waarmee Continental en Dunlop de enige zijn die in beide categorieën vier sterren wisten te behalen. Acht banden haalden een resultaat van drie sterren. Ook in deze categorie bleek er een band te zijn die slechts één ster wist te halen; de Nankang Snow SV-3. De bandenmaat 175/65 R 14 T zit vooral onder stadsauto’s en kleine middenklassers, zoals de Citroën C3, Fiat 500, Ford Fiesta, Kia Picanto en Volkswagen Up.

Alle banden zijn uitvoerig getest op alle mogelijke omstandigheden die op de weg voor kunnen komen, zoals bij droog en nat weer en sneeuw en ijs. Daarnaast wordt gekeken naar eigenschappen als geluid, verbruik, slijtvastheid, duurzaamheid en het rijden op hoge snelheid.

Bron