Pas op met ’nieuwe’ benzine

Check uw auto

Honderdduizenden automobilisten moeten goed uitkijken aan welke pomp ze vanaf dinsdag 1 oktober hun tank volgooien met benzine.
Vanaf die datum stroomt er namelijk E10 uit de Euro 95-pomp en niet het oude vertrouwde E5.

De meeste automobilisten zullen daarvan de gevolgen nauwelijks merken, maar voor een omvangrijke groep kan verkeerd tanken grote gevolgen hebben.

Vanaf die datum stroomt er namelijk E10 uit de Euro 95-pomp en niet het oude vertrouwde E5. De meeste automobilisten zullen daarvan de gevolgen nauwelijks merken, maar voor een omvangrijke groep kan verkeerd tanken grote gevolgen hebben.„Het gaat om 700.601 auto’s die ’gevaar’ lopen”, zegt Tom Huyskens van de Bovag. „Dat is 7,9 procent van het totale wagenpark van bijna negen miljoen wagens. Daarvan zijn er 282.503 minstens 25 jaar oud. Het gros daarvan mag je dus met een gerust hart klassiekers, oldtimers of liefhebbersauto’s noemen.”

„Maar één keer verkeerd tanken is nog niet rampzalig, maar twee of drie keer de foute brandstof kan grote mechanische gevolgen hebben”, zegt Peter Staal, voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC). „De nieuwe samenstelling vreet namelijk het rubber aan van de slangen onder de motorkap en kan op termijn grote ellende veroorzaken.”

Ewout Klok van BETA, de vereniging van 1200 onafhankelijke pomphouders, zegt dat vrijwel alle tankstations inmiddels voorbereid zijn. „Ze moeten wel, want de tankwagens leveren alleen nog maar Euro 95 waaraan 10% bio-ethanol is toegevoegd in plaats van de 5% nu. De stations zijn verplicht dat te leveren, omdat het zorgt voor een CO2-reductie en is daardoor beter voor het milieu. De autosector draagt dus wel degelijk bij aan vergroening.”

Of uw auto zonder problemen E10 kan gebruiken checkt u op deze website.