Wat is een spanrol?

Een spanrol is een gelagerd wiel meedraaiend binnen de distributieriem welke de distributieriem op de juiste spanning houdt

Wat is de functie van een spanrol
De functie van de spanrol is de juiste spanning op de distributieriem te houden. Zowel een te slappe als een te strakke distributieriem verkort de levensduur van de riem en meedraaiende onderdelen. Een distributieriem kan ook bijgeluiden veroorzaken als deze te slap staat zoals klapperen en zingen bij een te hoge riemspanning.

Waaraan is een kapotte of versleten spanrol te herkennen
Algemeen is het advies de spanrol bij het vernieuwen van de distributieriem direct mee te vervangen. De lagering in de spanrol heeft bij vernieuwing vaak 80.000 tot 160.000 op hoog toerental en forse belasting gedraaid. Het kost geen extra arbeidstijd en de spanrol kost enkele tientjes. Defecte lagering in de spanrol kan ook de distributieriem doen breken.

Het lager kan bij een kapotte spanrol een zingend geluid opwekken, snelle vervanging is dan het advies. Bij een gedemonteerde distributieriem is de lagering in de spanrol eenvoudig te controleren door er een slinger aan te geven. Speling en een droog klinkend rolgeluid betekenen dat de rol versleten is.

Waaruit bestaat een spanrol
Afhankelijk van automerk en model zijn de spanrollen uitgevoerd in kunststof en / of metaal, sommige zijn voorzien van een spaninrichting en de poelie van de spanrol zit met een lager vast aan de montageplaat.